Review GPS-Smartwatch Onmove 500 by Decathlon

Review GPS-Smartwatch Onmove 500 by Decathlon

Stel je voor: je sport al een tijdje en krijgt behalve lichamelijke feedback maar weinig informatie over hoe je sportsessies nu eigenlijk verlopen. Dan kan het raadzaam zijn om een sporthorloge aan te schaffen om zo tot betere of andere inzichten te komen. Ondergetekende nam de proef op de som met de GPS-Smartwatch Onmove 500 by Decathlon om te zien of dit apparaat meer inzicht geeft in het sportgedrag.

 

De afgelopen week heeft ondergetekende de zwarte GPS-Smartwatch Onmove 500 by Decathlon uitgebreid kunnen testen. Zo is er geëxperimenteerd tijdens het uitoefenen van verschillende sporten zoals een avondje voetballen, een rondje hardlopen en een sessie in de sportschool. Voor elk van deze activiteiten is deze smartwatch meer dan geschikt en voor sommige zelfs beter dan anderen. Het design, productie, logistiek en R&D zijn volledig in eigen beheer van Decathlon, zodat zijn lage prijzen kan waarborgen. Tevens is deze  GPS-Smartwatch Onmove 500 door Decathlon voor deze productrecensie ter beschikking gesteld.

 

Voor bovengemiddelde sporter

De GPS-Smartwatch Onmove 500 by Decathlon is een sporthorloge uit het lagere prijssegment en dat komt voornamelijk doordat het horloge naast de uitgebreide GPS-mogelijkheden en de hartslagmeter verder weinig ‘onnodige’ functies te bieden heeft. De Onmove 500 is een sporthorloge om de bovengemiddelde sporter van de nodige informatie te voorzien. Echter om dit apparaat een smartwatch te noemen gaat wat ver, aangezien het echt niet mogelijk is om whatsappjes of mailtjes op dit hebbedingetje te bekijken of muziek te beluisteren. Nee, dit is echt een horloge dat je puur draagt om je sportactiviteiten in kaart te brengen en gelukkig slaagt het daarin met vlag en wimpel.

 

Ondanks het grove uiterlijk van het horloge heb je er tijdens het sporten nauwelijks erg in dat het ding om je pols zit. Het sporten is echter pas de helft van de lol die je hebt met deze gadget, aangezien je achteraf de gegevens van de smartwatch kan importeren op het OnMove platform van Decathlon. Dit gaat echter niet soepel, aangezien de Android app niet naar behoren werkte tijdens de test op mijn smartphone (OnePlus One). Hierdoor kon ik helaas ook niet de koppeling maken met Strava, het sociale netwerk voor sporters. Gelukkig is het ook mogelijk de smartwatch via een USB-kabeltje aan een PC of laptop te koppelen en zo de data in te laden. Iets omslachtiger, maar uiteindelijk heb je hetzelfde resultaat en overzichtelijk al je gegevens op een rijtje staan.

 

Precieze metingen

Het OnMove platform laat na het inladen van je gegevens precies zien waar je tijdens je work-out geweest ben, hoe hard je gelopen hebt en wat je hartslag is geweest. Als hartpatiënt heb ik veel ervaring met devices die je hartritme in kaart brengen en is dit tot op heden mijn meest positieve ervaring. Het geheel is overzichtelijk na te kijken in een grafiek en het is duidelijk te zien dat het horloge echt op zeer regelmatige basis je hartslag registreert. Ook de GPS werkt extreem precies, waardoor bijna op de meter nauwkeurig te zien is waar je geweest bent en wat daar je snelheid en hartslag was. Erg fijn als je net iets meer verdieping zoekt en wil achterhalen hoe je je prestaties kan perfectioneren.

 

Kleine minpuntjes

Helaas heeft dit sporthorloge ook nog een paar kleine nadelen. Zoals eerder benoemd verloopt de communicatie met de app niet naar behoren, maar daarnaast heeft het online platform ook nog wat onduidelijkheden. Zo kreeg ik het niet voor elkaar om mijn activiteit het correcte label (voetbal) mee te geven, maar diende ik dit achteraf aan te passen. Dit was overigens bij het hardlopen en fitnessen niet het geval. Tijdens mijn activiteiten op het voetbalveld buiten stotterde de hoogtemeter ook een aantal keer, waardoor in het overzicht naar voren komt dat ik meters geklommen heb, terwijl ik me de gehele sessie op een vlak veld heb bevonden. Dit zijn echter kleine foutjes die je door de lage prijs van dit horloge op de koop toeneemt.

 

Al met al heb je voor minder dan honderd euro met de GPS-Smartwatch Onmove 500 by Decathlon een heel aardig device in om de pols zitten waar zowel de recreatieve als de fanatieke sporter veel plezier aan zal beleven. Ondanks de kleine nadelen is de GPS-Smartwatch Onmove 500 by Decathlon een ideaal apparaatje om je sportprestaties in kaart te brengen en qua prijs-kwaliteitsverhouding de beste optie op de huidige markt.